שוק הדגים של קיוג'יה - Chioggia
- Simon Beni
- 24 במרץ
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 15 באפר׳

העיירה קיוג'יה Chioggia אשר לחופי הים האדריאטי היא מקום קסום, הממוקמת בדרום מזרח ונציה בשפך דלתת נהר הפו, ונחשבת לאחת מהפנינים הנסתרות של איטליה. תעלות ציוריות, מבנים צבעוניים ושווקים מסורתיים יוצרים אווירה ייחודית שמזמינה את המבקרים לחקור את רחובותיה הצרים והמרוצפים. קיוג'יה נוסדה לפני המאה ה-2 לפני הספירה, מה שהופך אותה לעיירה עתיקה יותר מוונציה עצמה. ההיסטוריה שלה עשירה ומגוונת, והיא שיחקה תפקיד מרכזי באזור לאורך הדורות.
בעבר, קיוג'יה הייתה מוכרת כמוקד חשוב לכריית מלח., וכך היא זכתה לכינוי "בירת המלח של הים התיכון". מלח היה מוצר חיוני בתקופות שונות, והעיירה שגשגה בזכות התעשייה הזו. עם הזמן תעשיית המלח נפסקה, והיא התפתחה גם לתחום הדיג, והפכה לביתם של דייגים רבים. קיוג'יה נודעה בעיקר בזכות תעשיית הדיג שלה, ובפרט בזכות שווקי הדייג שלה מאז המאה ה-18. בזכות המיקום הגיאוגרפי המיוחד שלה, היא הצליחה לפתח את אחד מציי הדייג הגדולים ביותר בכל איטליה, והדייגים המקומיים הצליחו לספק פירות ים טריים ואיכותיים לשווקים המקומיים והבינלאומיים.
ביקור בעיירה זו הוא חגיגה קולינרית אמיתית עבור חובבי פירות ים. מסעדות רבות מגישות מנות מסורתיות המוכנות ממרכיבים טריים שנלכדו באותו יום, והטעמים המגוונים והאיכותיים של המנות יגרמו לכל סועד להרגיש כאילו הוא נמצא בגן עדן של טעמים. לכן, מומלץ להגיע רעבים ולנסות את המנות המקומיות, כמו פסטה עם פירות ים ודגים טריים, המוגשים בסגנון איטלקי מסורתי.
קיוג'יה מספקת אופציה רומנטית ושקטה למי שכבר ביקר בונציה ומחפש לחוות סביבה רגועה יותר, הרחק מהמוני התיירים. העיירה שומרת על קסם ישן, עם רחובותיה הצרים והכחולים, המסעדות הקטנות והקפה המקומיים, המאפשרים למבקרים לשקוע באווירה האיטלקית האותנטית. כאן ניתן למצוא מקומות רומנטיים לישיבה ליד התעלה, עם נוף מרהיב של השקיעה, דבר המוסיף לחוויית הביקור המיוחדת.

לא תכירו את התרבות האמיתית של קיוג'יה עד שתבקרו בשווקי הדגים, שם החושים שלכם יתעוררו מהפעילות השוקקת שמאפיינת את המקום. לחוויה שלמה ומלאה, בקרו ב-Pescheria, שוק הדגים הקמעונאי, שבו נעשות העסקאות הגדולות ביותר בתחום הדיג. עד הצהריים, כשאתם מתהלכים בין הדוכנים, תרגישו את ריח הסרטנים והדגים הטריים מתערבבים באוויר, תשמעו את קולות המכירות והצעקות של הדייגים המציעים את סחורתם, תראו את השלל הצבעוני שמוצג בגאווה, תגעו בקשקשים החלקלקים של הדגים ותטעמו את הדגים הטריים, שמגיעים היישר מהים. עם שפע זנים של דגים ופירות ים, הבחירה תהיה קשה, וכל דייג מציע את הסחורה הטרייה ביותר, מה שמקנה לשוק אווירה תוססת ומלאת חיים. השוק הוא מקום שבו ניתן להרגיש את דופק העיר ולראות את הדייגים המקומיים מציגים את מרכולתם בגאווה, דבר שמוסיף לחוויה הייחודית והאותנטית של ביקור במקום.
שוק קטן יותר, המועדף על המקומיים, הוא שוק יום חמישי בקורסו דל פופלו. השוק הזה פועל מאז 1852, והוא מהווה תחנה רגועה ופחות רועשת מה-Pescheria, ומציע מגוון רחב של מוצרים מקומיים, כולל פירות וירקות, גבינות, לחמים ומאכלים מסורתיים. זהו מקום שבו התושבים יכולים לקנות את כל מה שהם צריכים בצורה נוחה ונעימה. נוסעים בקיץ לקיוג'יה עשויים גם להשתתף בפסטיבל הדגים של קיוג'יה, מוכר כ-Sagra del Pesce di Chioggia, המתקיים ביולי כבר 80 שנה ומכבד את תעשיית הדיג המקומית. במשך עשרה ימים בלבד, מרכז העיר הופך למתחם אוכל חיצוני עצום, שבו מוגש המזון הטוב ביותר שיש למקום להציע, עם דגש על מנות דגים טריים, המוכנות באהבה ובמסורת מקומית.
המטבח של קיוג'ה הוא שם נרדף למטבח פירות ים, המקושר למסורות ולעונות השנה: כשהדייגים חוזרים לנמל עם השלל שלהם, נולדות מנות פשוטות וטעימות, שבהן משתמשים בחומרי הגלם הטריים ביותר. כל מנה משקפת את הטריות והאיכות של המוצרים המקומיים, ומביאה לידי ביטוי את האופי הייחודי של האזור. תוכלו לטעום מנות כמו פסטה עם רוטב דגים, סלטים טריים עם פירות ים, ומגוון רחב של מנות מסורתיות אחרות, שמבוססות על מתכונים שעוברים מדור לדור. החוויה הקולינרית הזו היא חלק בלתי נפרד מהביקור בעיר, ומספקת הזדמנות להרגיש את הקשר העמוק של התושבים עם הים והטבע שסובב אותם.
מנות מומלצות אשר לצד יין פרוסקו
1. סרדינים בחומץ (Sardine in Saor) - סרדינים מסורתיים שמבושלים עם בצל, רוטב חומץ וצימוקים. מנה פופולרית מאוד באזור.
2. ריזוטו עם פירות ים (Risotto ai Frutti di Mare) - ריזוטו עשיר עם מגוון פירות ים כמו שרימפס, קלמארי, ומולים.
3. דג באס (Branzino) - דג טיפוסי לאזור שהוכן בדרכים שונות, כולל צלייה עם עשבי תיבול ולימון.
4. תמנון(Polpo) - תמנון מבושל עם פטרוזיליה ושום, מנה קלאסית שאפשר למצוא במסעדות רבות.
5. מקרל (Sgombro) - דג מקרל מעושן, שמוגש בדרך כלל עם לחם טרי וסלט ירקות.
6. מיקס פירות ים (Frittura di Pesce) - טיגון מעורב של דגים ופירות ים, מנה קלילה וטעימה מאוד.
7. ספגטי פירות ים (Spaghetti Vongole) - ספגטי עם צדפות זעירות בקליפה עם רוטב יין לבן שום ופטרוזיליה.
8. ריזוטו שחור - (Risotto Nero)ולסיום מנה קלאסית ומפורסמת לאזור הלגונה, ריזוטו עם דיו שחור וחתיכות תמנון.
כשאתם מגיעים ל-קיוג'יה, אל תחמיצו את חופי החול הכהים והמרהיבים המשקיפים על הים האדריאטי. ניתן להגיע לשם באמצעות גשר, וסוטומרינה הוא אחד החופים המובילים באזור לגונת ונציה, החוף מתפאר בעשרה קילומטרים מרהיבים של חול דק וכהה, והמים הצלולים הם אידיאליים לשחייה ולספורט ימי.
בין המרכז ההיסטורי לבין אזור סוטומרינה Sottomarina מפריד גשר, שני עולמות כל כך קרובים ובכל זאת רחוקים זה מזה. הראשון קשור למסורת ולעבר ואילו השני מהווה יעד תיירותי לחופשת קיץ, המושך מתרחצים מעיירות שכנות וממדינות שונות באירופה. כאן בקיץ תמצאו כל מיני אטרקציות לכל הגילאים, גם על החול וגם במועדונים. החוף של סוטומרינה אידיאלי לטיולים ארוכים: הוא עשיר ביוד. ניתן להגיע בהליכה לסלעים הקיקלופיים והמחוספסים היוצרים את סכר סוטומרינה, שם תראו את הקסוני -Casoni בקתות ורשתות הדייגים המסורתיים הבנויים מקלונסאות עץ.
כמו בכל עיר ועיירה באיטליה, גם בקיוג'יה, העיירה הציורית הממוקמת על חופי הים האדריאטי, יש פסטיבל ייחודי המוקדש לשחזור אירוע היסטורי חשוב ומשמעותי. הפסטיבל, שמתקיים מדי שנה, מתמקד בקרב הימי המפורסם שנערך בסוף המאה ה-14, בין שתי הרפובליקות הימיות החזקות של התקופה - ונציה וגנואה. הקרב הזה לא רק ששינה את פני ההיסטוריה הימית של האזור, אלא גם שיקף את המתחים הפוליטיים והכלכליים שהיו קיימים בין שתי הערים הגדולות, שהיו ידועות בתחרותן על שליטה במסחר ובדרכי הים. בסוף השבוע השלישי של כל חודש יוני, תושבי העיירה, אשר גאים במורשתם ההיסטורית, מתאגדים יחד כדי לשחזר את הקרב בצורה צבעונית ומרשימה. במהלך הפסטיבל, מתקיימות תהלוכות מרהיבות, שבהן משתתפים תושבים הלבושים בתלבושות מסורתיות המייצגות את התקופה, מה שמוסיף לאווירה החגיגית והדרמטית של האירוע. הפסטיבל לא רק מספק לתושבי קיוג'יה הזדמנות לחגוג את ההיסטוריה שלהם, אלא גם מושך תיירים מכל רחבי העולם, שמגיעים לחוות את התרבות המקומית, את האומנות והמסורת, וליהנות מהאוכל המקומי המיוחד.
